Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Adiabatisch bevochtigen in ziekenhuizen

Adiabatisch bevochtigen in ziekenhuizen

De Condair DL is uitermate geschikt voor luchtbevochtiging in ziekenhuizen en operatiekamers. Deze adiabatische luchtbevochtiger heeft 100% hygiënegarantie en de laagste operationele kosten. Adiabatisch bevochtigen is goed toe te passen in het hele ziekenhuis, ook in operatiekamers.

Waarom bevochtigenin ziekenhuizen en operatiekamers?
Gevolgen van een droog binnenklimaat zijn: hoofdpijn, pijn aan de ogen, pijn in de keel, een verstopte neus, huidklachten en overdracht van virussen via de lucht. Droge lucht zuigt vocht uit alle mogelijke bronnen in de kamer, inclusief de slijmvliezen in de neus en keel, die ons tegen infecties moeten beschermen. In een ziekenhuis met zieke mensen kan dit funest zijn. Vocht dringt bovendien door in lichaamsweefsels die tijdens operaties bloot komen te liggen. Zo kan droge lucht voortijdige uitdroging en korstvorming ten gevolge van gestold bloed in de hand werken.

Wellicht nog belangrijker in operatiekamers is het risico op statische elektriciteitsschokken, dat reëel wordt zodra de relatieve vochtigheid onder de 40% zakt. De onverwachte schokken die ontstaan bij een plotselinge elektrostatische ontlading kunnen potentieel beschadigende en gevaarlijke gevolgen hebben tijdens een operatie. In dit verband moet ook rekening worden gehouden met preventie van elektrostatische vonken bij het gebruik van de brandbare gassen voor de anesthesie.

De vochtigheid in kraam- en verloskundige afdelingen moet altijd op peil worden gehouden, aangezien baby’s bijzonder gevoelig zijn voor droge lucht. Een lage relatieve vochtigheid verslechtert de toestand van patiënten met ademhalingsproblemen aanzienlijk.

Wat is adiabatisch bevochtigen?
Er zijn in basis twee verschillende bevochtigingsmethoden: isothermisch en adiabatisch. Bij isotherme bevochtiging wordt water gekookt en omgezet in stoom, waarvoor energie nodig is. Wanneer stoom in de lucht wordt gebracht, zorgt dit nauwelijks voor een verandering in temperatuur. Bij adiabatische bevochtiging wordt vooraf geen energie in het water gebracht en wordt koud water verneveld in het kanaal of de luchtbehandelingskast. Om te verdampen onttrekt het koude water energie (warmte) uit de lucht. De luchttemperatuur zal na het inbrengen van het water dalen. Deze manier van bevochtigen is energiezuinig en duurzaam. 

Adiabatisch bevochtigen

Is dan elke adiabatische bevochtiger geschikt?
Door de strenge eisen met betrekking tot hygiëne absoluut niet. Hogedruk bevochtiging, pakketbevochtiging, ultrasoon bevochtiging of andere adiabatische principes geven geen garantie op hygiëne en daarbij het groeien van ziektekiemen en bacteriën zoals legionella. Door de technische uitvoering, duurtesten en een hygiënecertificaat is alleen een Condair DL toepasbaar. 

100% hygiënisch
Onafhankelijke instituten sluiten de kans op besmetting met de Condair DL in zijn geheel uit. Hierdoor is de adiabatische luchtbevochtiger Condair DL als enige adiabatische luchtbevochtiger veilig toepasbaar in verpleeg- en ziekenhuizen. Doordat de Condair DL gebruikmaakt van een lagedrukpomp en een gepatenteerde naverdampingssectie, heeft hij het laagste energie- en waterverbruik van alle (adiabatische) luchtbevochtigers. Tevens zijn de operationele kosten van deze luchtbevochtiger zeer laag. Zilverionisatie zorgt voor desinfectering van het water.

Zijn hygiënische concept zorgt er tevens voor dat hij als enige adiabatische luchtbevochtiger een hygiënecertificaat heeft verkregen. Dit certificaat, uitgegeven door het gerenommeerde SGS Fresenius instituut, garandeert 100% hygiëne. Ook in de zorgsector.  


Condair BV
Gyroscoopweg 21
1042 AC Amsterdam

T: 020 705 8200
E: info@condair.nl
W: www.condair.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details