Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Projecten

Huiselijke sfeer cruciaal in nieuw woonzorgcentrum Het Berkenhof in Merelbeke

Binnenkort verhuizen de bewoners van rusthuis Het Lindeken in Merelbeke naar hun grotere en modernere kamers in woonzorgcentrum Het Berkenhof....

berkenhof1_wzc-merelbeke-vermelding-foto-brunosomewhereent_i-kopieren

4 juni 2020 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Binnenkort verhuizen de bewoners van rusthuis Het Lindeken in Merelbeke naar hun grotere en modernere kamers in woonzorgcentrum Het Berkenhof. Hoofdaannemer Vanhout realiseerde in opdracht van het OCMW van Merelbeke een zorgnieuwbouwproject langs de Poelstraat en de Kloosterstraat, met een nieuw lokaal dienstencentrum en een woonzorgcentrum met twee vleugels van telkens drie bouwlagen. GWM Architecten stond in voor het ontwerp van het gebouw, waar een huiselijke sfeer centraal staat. In een latere fase worden de oude gebouwvleugels gesloopt om plaats te maken voor een groene oase.

berkenhof2_img_0109_kloosterstraat-kopieren

Een deel van de kamers aan de Kloosterstraat kijkt uit op de school aan de overkant van de straat, waardoor er interactie is tussen de verschillende generaties.

 

Er was al vele legislaturen lang sprake van de nood aan een nieuwe thuis voor de bejaarden en zorgbehoevenden in Merelbeke. De bestaande faciliteiten, gebouwd in de jaren ’70 en ’80, waren immers totaal verouderd en voldeden niet langer aan de strenge eisen voor woonzorgcentra. “Het originele masterplan werd echter door VIPA niet aanvaard en toen we het project finaal rond kregen, waren de VIPA-subsidies weggevallen en moesten we andere manieren zoeken om het geheel te financieren. Uiteindelijk gebeurt dit met subsidies van de Vlaamse overheid en eigen kapitaal van de gemeente Merelbeke”, vertelt Egbert Lachaert, voorzitter van de Zorgband Leie en Schelde. “Vooraleer we onze plannen aan de architecten voorlegden, hebben we zelf eerst over alles goed nagedacht. We bezochten verschillende operationele zorgcentra om inspiratie op te doen en om te zien wat nog beter kon. Esthetiek is één zaak, maar we wilden vooral een huiselijke sfeer voor onze bewoners. We keken ook naar de uitbating of, met andere woorden, de functionaliteit voor ons personeel. Tot slot kwam het nieuwbouwproject ook op de bestaande site, die operationeel moest blijven zonder dat één bewoner naar een andere kamer of container moest verhuizen. Finaal schreven we een architectuurwedstrijd uit, die gewonnen werd door het Gentse bureau GWM Architecten van Gustavo Mullhall.”

berkenhof5_img_0116_edited-kopieren

De bouwlijn is onderbroken door gaten tussen
de stenen.

 

Mega-zorgsite

Aan de bouwwerkzaamheden ging ook een archeologisch onderzoek vooraf. Bij proefopgravingen in 2015 waren immers vermoedens gerezen dat onder het nieuw te bouwen dienstencentrum een Middeleeuws dorp lag. Archeologen legden onder meer een boomstamwaterput bloot, die als kunstwerk in het plan geïntegreerd werd. Eind november 2017 startte aannemer Vanhout in een bouwteamformule met de bouw van één van de grootste zorgbouwprojecten in de provincie Oost-Vlaanderen. In een eerste fase werd een nieuw lokaal dienstencentrum opgetrokken. “Het vroegere gebouw langs de Poelstraat was te klein voor alle activiteiten en stond bovendien in de weg voor het nieuwe woonzorgcentrum. Het werd gesloopt en de aannemer bouwde een modern gebouw met veel aandacht voor een warme sfeer, lichtinval, ruimte en duurzaamheid”, licht Lachaert toe. “Op 9 december 2018 opende lokaal dienstencentrum De Merelaar met onder meer een sociaal restaurant, cafetaria, volledig ingerichte keuken, leslokalen en vergaderzalen en op de eerste verdieping een grote polyvalente zaal en zorglokaal.”

berkenhof4_img_0113_kloosterstraat_edited-kopieren

Het oude rusthuis met 5 verdiepingen werd vervangen door een nieuwbouw met 3 bouwlagen. De gevel combineert een speels metselwerk met bakstenen in verschillende kleuren.

 

Een nieuw thuis voor de bewoners

Tijdens de bouw van dit dienstencentrum voerde de aannemer ook al de voorbereidingswerken voor de realisatie van het woonzorgcentrum uit. Zo kon de bouw van twee nieuwe vleugels langs de Poelstraat en Kloosterstraat naadloos op fase 1 aansluiten. Het nieuwe woonzorgcentrum met centrale cafetaria biedt ruimte aan 142 bewoners, waarvan 6 in kortverblijf en dagopvang voor 30 personen.   

Verder werden ook 5 aanleunflats voorzien met 2 slaapkamers voor koppels waarvan één van de partners eigenlijk nog thuis kan blijven wonen. Die wooneenheden hebben een eigen voordeur. Echter is één van de slaapkamers bereikbaar vanuit het woonzorgcentrum, om zorgen toe te dienen.

berkenhof6_img_0114_poelstraat-kopieren

De bouw van de twee nieuwe vleugels langs de Poelstraat en Kloosterstraat sloot naadloos aan op fase 1.

 

Het projectteam koos resoluut voor een huiselijke sfeer. Daarom werden de 5 verdiepingen van het oude rusthuis vervangen door 3 bouwlagen. De gevel combineert een speels metselwerk met bakstenen in verschillende kleuren en een bouwlijn die onderbroken is door gaten tussen de stenen. Er werd geopteerd voor kleine leefgroepen van 15 mensen, 2 per verdieping met elk een eigen zit- en eethoek en gescheiden door een centrale verpleegpost. De kamers zijn dubbel zo groot als vroeger en de individuele douches zijn vervangen door gemeenschappelijke wellnessruimtes. Door het kronkelende design lijken de gangen minder lang en het gebouw minder massief. Een deel van de kamers aan de Kloosterstraat kijkt uit op de school aan de overkant van de straat, waardoor er interactie is tussen de verschillende generaties.

“We hebben van bij de start zoveel mogelijk mensen met uiteenlopende ideeën bij dit bouwproject betrokken. Tijdens de talrijke infosessies kregen we suggesties, waarmee we uiteindelijk onze plannen verder konden optimaliseren”, sluit Lachaert af. “We zijn heel trots met het resultaat. Binnenkort verhuizen de bewoners naar hun nieuwe thuis. In een laatste fase worden de beide oude vleugels afgebroken, om plaats te maken voor een groene oase. Alleen De Zilverberk, de afdeling voor demente bewoners, blijft voorlopig behouden.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
  • Z&R

    Z&R

    Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

    Naar website
  • Profiel

    Profiel

    Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

    Naar website
  • I&L

    Instore & Livecomm

    Platform over beurzen, retail & online business

    Naar website
  • I&B

    Installatie & Bouw

    Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

    Naar website
  • GWW

    Grond / Weg / Waterbouw

    Platform over civiele techniek & infrastructuur

    Naar website
  • B&S

    Beton & Staalbouw

    Platform over beton en staal in de bouw

    Naar website
  • Gevelbouw

    Gevelbouw

    Platform over gevels, glas & daken

    Naar website
  • badz

    Bouwen aan de Zorg

    Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

    Naar website
  • mediagroeplogo

    Binnenwerk

    Platform voor de interieurbouwbranche

    Naar website
0%