Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
IJsselland Ziekenhuis realiseert nieuw OK-complex met modulaire bouw

IJsselland Ziekenhuis realiseert nieuw OK-complex met modulaire bouw

Modulair maar wel maatwerk

Per boot en vrachtwagen is het uit 36 modules bestaande nieuwe OK-complex van het IJsselland Ziekenhuis half januari van de fabriek in Duitsland naar Capelle aan den IJssel vervoerd. Daar werd het geheel in vier dagen geplaatst. De komende maanden vindt de afwerking en inbedrijfstelling plaats. In juni kunnen de specialisten van het Capelse ziekenhuis aan de slag in hun gloednieuwe operatiecentrum.

Dat er amper ruimte was om het nieuwe OK-complex te realiseren, is wel duidelijk bij het betreden van het terrein van het IJsselland Ziekenhuis. Door de diverse nieuwbouw- en renovatieprojecten van de afgelopen jaren is er nog maar weinig open ruimte. De compacte nieuwbouw grenst bovendien vrijwel direct aan de achtertuinen van de naastgelegen
woningen. “Het uiteindelijke bouwvlak van dertig bij veertig meter was de enige vlek binnen het bestemmingsplan dat we nog konden benutten. Intensieve samenwerking met de gemeente en overleg met omwonenden was nodig om dat ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen”, vertelt Marlous Boender, projectleider Huisvesting van het IJsselland Ziekenhuis.

yslaiholding-kopieren

Impressie van de nieuwe holding en verkoever.

 

Beste optie

Nieuwbouw was aanvankelijk helemaal niet aan de orde. Het oorspronkelijke plan ging uit van een grondige inpandige renovatie van het bestaande OK-complex. “Aanpassingen waren hard nodig”, legt Boender uit. “Sinds de bouw in 1991 was er weinig veranderd. De wet- en regelgeving is in de loop der jaren strenger geworden en met de komst van steeds meer techniek was er meer ruimte nodig. Alleen renoveren bleek echter niet haalbaar. Bouwende partijen vonden de ingewikkelde fasering risicovol en verdisconteerden dit in hun prijzen. Dat werd te kostbaar. Toen hebben we alsnog de mogelijkheid voor nieuwbouw onderzocht. Omdat we inmiddels veel tijd hadden verloren, was modulaire bouw de beste optie. Het geeft snelheid in het bouwproces en veroorzaakt veel minder overlast dan een bouwplaats waar maanden wordt gewerkt. Ook konden de bestaande operatiekamers gewoon in bedrijf blijven.”

yslportret2-kopieren

Sabine Berndsen (l) en Marlous Boender (r).

 

Vooraf geïnstalleerd

De Duitse fabrikant Cadolto leverde de systeembouw, bestaande uit 36 modules van maximaal 4,5 bij 14 meter. “Het is modulaire bouw, maar wel maatwerk en qua levensduur en uitstraling vergelijkbaar met traditionele bouw”, zegt Boender. “We hadden al een ontwerp en zij hebben vervolgens gekeken hoe ze daar units van konden maken. Bepalend voor de maatvoering was het vervoer: een module moet op een vrachtwagen passen. Onze nieuwe OK’s meten zeven bij zeven meter en konden dus niet uit één module bestaan. Er loopt daarom een scheiding in de vloer en muren, die natuurlijk netjes wordt afgewerkt zodat je er straks niets meer van ziet.”      

Vrijwel alle technische installaties, van pendels tot en met stopcontacten, zijn door Cadolto in 3D geëngineerd en gedeeltelijk in de fabriek gemonteerd. Ook de puien zijn al vooraf geplaatst, alleen de aluminium beplating op de buitengevel wordt later aangebracht.

Betonconstructie

Voordat de modules geplaatst konden worden, is in het najaar een betonplaat op V-vormige kolommen gerealiseerd. Dit was nodig om de nieuwe OK’s te laten aansluiten op het eerste verdiepingsniveau van het bestaande gedeelte. Onder het complex komen parkeerplaatsen en een fietsenstalling. De techniekruimte is als extra terugliggende laag bovenop het OK-centrum geplaatst. 78 Heipalen vormen de fundering van het gebouw. Door deze te schroeven in plaats van traditioneel te heien, kon trillingvrij en geluidsarm worden gewerkt. Twee loopbruggen verbinden het bestaande en nieuwe gedeelte met elkaar.

yslgangbouw-kopieren

Er wordt hard gewerkt aan de afwerking van het nieuwe OK-centrum.

 

Gedeeld opdekken

Het nieuwe complex bestaat uit zes generieke OK’s, een grote gecombineerde opdekruimte en een ruime holding/recovery. Rondom deze ruimtes loopt een, aan de gevel gelegen, gang. Hier kunnen het personentransport en de logistieke stromen zoveel mogelijk gescheiden verlopen. “Een gedeelde opdekruimte brengt wel wat uitdagingen met zich mee”, vertelt verantwoordelijk architect Sabine Berndsen van Architecten aan de Maas. “Alles wat het opdekproces verstoort, wil je zoveel mogelijk uitsluiten. Hier was de wens om te centraliseren, met name vanwege ruimtegebrek. Dan moet je slim omgaan met de indeling en het organiseren van de logistieke stromen. Met de gebruikers zijn hiertoe gedurende het gehele ontwerpproces proefopstellingen getest en gemock-upt.”

ysl-ziekenhuis-opbouw-ok-52-kopieren

Een module wordt op zijn plek gehesen. (Beeld: Rogier Bos)

 

Strak en toch sfeervol

De operatiekamers zijn vrijwel identiek ingericht om zo flexibel mogelijk te zijn. Eén is iets groter en kan worden ingericht als hybride OK. De toepassing van multimedia- en compliancesystemen draagt bij aan een betere kwaliteit van werken. Holding en recovery zijn niet gescheiden maar vormen één grote ruimte. Dit biedt meer flexibiliteit ten aanzien van de bezetting van de bedden. Een grote visual van Rotterdam geeft sfeer aan de verder prikkelvrije omgeving. “De uitstraling van het OKC past in het totaalconcept dat wij hebben ontwikkeld voor het hele IJsselland Ziekenhuis. Rust, strak en formeel maar toch sfeervol zijn hierin de kernwoorden”, licht Berndsen toe. Zogenaamde ‘hotspots’ krijgen accenten in kleur en vorm, zoals de koffiekamer.

Met de geplande oplevering van het nieuwbouwgedeelte in mei zijn de werkzaamheden aan het OKC nog niet klaar. Gestart wordt dan met het te renoveren gedeelte, waarvan de belangrijkste onderdelen de realisatie van twee kort-circuit OK’s met een eigen holding/recovery, een centrale berging (steriel én non-steriel) en een nieuwe CSA zijn. Het complete project wordt naar verwachting in 2021 afgerond.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details