Met hun respectievelijk 80 en 60 jaar zijn Jan de Laat en Erik van Aarle nog altijd met hart en hoofd betrokken bij maatschappelijk huisvesting en -vastgoed. Bij elkaar hebben ze meer dan 50 jaar ervaring in deze branche en ze kiezen nog altijd voor het bereiken van meer huisvestingsgeluk voor de eindgebruikers. De Laat: “Ik heb de zorg zien veranderen, en zie hoe ze nog altijd in beweging is.”
Het verhaal van Van Aarle de Laat begint in 1967, toen Jan de Laat waarnemend hoofd van de Technische Dienst bij Huize Padua was. Deze periode viel samen met de nieuwbouwplannen van de instelling en hij was nauw betrokken bij het bouwproces. De Laat: “De zorg voor de bewoners bleef altijd centraal, maar het bouwen en verbeteren van hun leefomgeving werd ook steeds belangrijker.” Zorg verschoof van religieuze naar steeds meer maatschappelijke verantwoordelijkheden en De Laat groeide in zijn rol als adviseur. Hij kwam te werken bij Hartekamp in Heemstede, onderdeel van de Daniel de Brouwer Stichting. Zo maakte hij kennis met de eerste koepelorganisatie, bij de stichting waren meerdere zorginstellingen aangesloten. “Als er ergens bij een van die locaties gebouwd moest worden, was ik daarbij betrokken. Zo schoof ik het land door, en wel steeds verder terug naar mijn geliefde Brabant.”
De Laat begreep hoe belangrijk het is om een fijne, veilige omgeving te creëren voor mensen met een zorgbehoefte. In 1978 startte hij bij Stichting Samivoz, een grote organisatie met 32 instellingsetablissementen en 7 scholen. Hij had intensief contact met het ministerie van WVC in Leidschendam en leerde hoe hij bouwprojecten kon initiëren en beheren binnen de zorg. Hier deed hij een schat aan kennis op over bouwen aan de zorg.
Samen goed voor ruim 50 jaar ervaring in bouwen aan de zorg. Links: Jan de Laat, rechts: Erik van Aarle. (Beeld rechts: Kees van der Hart)
De Laat voelde uiteindelijk wel wat voor een zelfstandig opererend adviesbureau. Op 1 januari 1989 startte zijn Bureau voor Bouwmanagement J.A.M. De Laat. “Men vond nieuwbouw ingewikkeld, maar het is het leukste wat er is. Met mijn kennis, ben ik gaan helpen met het plannen en realiseren hiervan. Er waren nog altijd toelating en vergunningen nodig, en daarbij kwam mijn netwerk goed van pas”, vertelt hij. De samenwerking met Erik van Aarle startte in 1993. Samen hebben ze talloze vergunningen verkregen en hun netwerk verder uitgebouwd. In 1994 adviseerden ze een uniek idee, om de vergunning rond te krijgen voor de nieuwbouw voor een opdrachtgever: wonen, werken en vrije tijd op kleinschalige wijze. Woningen realiseren voor mensen met een (verstandelijke) beperking, los van instellingsterreinen. “Dat was het begin van de decentralisatie in de zorg”, vertelt De Laat. Van Aarle vult aan: “In 1995 raakten we ook betrokken bij de ‘omgekeerde integratie’ van Serverinus in Veldhoven, een vernieuwend concept dat de opzet van de zorg in Nederland heeft veranderd.” De woningen die toen zijn gerealiseerd, worden nu weer bekeken om aan te passen aan deze tijd.
Met z’n tweeën gaven Van Aarle en De Laat een groot deel van de Nederlandse zorginstellingen advies. Het bedrijf groeide en in 2003 werd Van Aarle partner en ontstond Van Aarle De Laat. In 2005 moest De Laat stoppen vanwege gezondheidsredenen, maar zijn passie voor de zorg bleef. Van Aarle nam het roer volledig over. Het bedrijf maakte na de crisis in 2014 een doorstart. “Ik wilde mijn netwerk in de zorg blijven gebruiken. Kennis kun je googelen maar creativiteit moet je toevoegen.”
Van Aarle De Laat ondersteunt nog altijd met een integrale aanpak. Door te luisteren en met kennis van de bouwpraktijk. Van Aarle: “Wij zorgen ervoor dat je zelf aan het roer blijft, terwijl je kunt rekenen op de steun van een ervaren en professionele partner in business. We staan heel dicht bij onze relaties, het gaat niet over bouwen alleen. Je werkt met mensen vóór mensen.” Het verhaal van Van Aarle De Laat is er een van toewijding, innovatie en het onophoudelijke streven naar betere leefomstandigheden voor mensen, ongeacht hun situatie. Zorg, bouw, en de wens om anderen te helpen, gaan hand in hand.