Vloeren in ziekenhuizen en zorgcentra worden intensief gebruikt en het behoud van een schone en veilige omgeving is essentieel. Het traditionele onderhoud van elastische vloeren neemt echter veel tijd in beslag en is belastend voor het milieu. Bona, een Zweeds bedrijf met meer dan 100 jaar ervaring in vloeronderhoud, introduceert nu een duurzaam alternatief: het Bona Resilient System. Dit systeem is kostenbesparend en verlengt de levensduur van de vloer.
Bona is van oudsher gespecialiseerd in het onderhoud en de installatie van houten vloeren. Sinds 2015 heeft het bedrijf haar expertise uitgebreid naar elastische vloeren. Technisch adviseur Nico Booster legt uit: “In de zorg worden vooral elastische vloeren, zoals linoleum, toegepast. Toen wij ons in het onderhoud van deze vloeren verdiepten, merkten we hoe arbeidsintensief en belastend dit doorgaans is. Drie tot vier keer per jaar worden de vloeren voorzien van een polymeerlaag en bij groot onderhoud worden de vloeren helemaal gestript met veel water en chemicaliën. Deze stoffen verdwijnen vervolgens in het riool, wat nog niet verboden, maar zeker onwenselijk is.”
In de zoektocht naar een duurzamere en efficiëntere onderhoudsmethode ontwikkelde Bona het Bona Resilient System, waarmee zorginstellingen het onderhoud van hun vloeren terug kunnen brengen tot eens in de vijf tot zeven jaar. “Dit systeem verdient zich daarom snel terug”, aldus Booster. Het proces begint met het mechanisch strippen van de vloer zonder schadelijke alkalische stoffen, gevolgd door het gladschuren van de vloer. Na het aanbrengen van een primer zijn er drie afwerkingsopties mogelijk:
• De vloer wordt afgewerkt met een transparante beschermende coating.
• De vloer krijgt een kleurlaag (diverse kleuren mogelijk) en wordt daarna afgewerkt met een transparante beschermende coating.
• De vloer wordt voorzien van een kleurlaag (diverse kleuren mogelijk), decoratieve vlokken en een transparante beschermende coating.
Al deze opties zorgen voor een slijtvaste afwerking die minstens tien keer zo sterk is als traditionele polymeren, waardoor de vloer langdurig mooi blijft.
Een van de grootste voordelen van het Bona Resilient System is een aanzienlijke vermindering van de downtime. “Dit is een groot voordeel voor de zorg, waar operatiekamers niet langdurig kunnen worden gesloten. Ook in verpleegkamers en gangen blijft de overlast beperkt, omdat het onderhoud in twee dagen in plaats van twee weken plaatsvindt.”
Daarnaast biedt het Bona Resilient System flexibiliteit in design. “We kunnen de kleur van de vloer wijzigen en een beschermlaag of decoratieve vlokken toevoegen”, legt Booster uit. “Dit maakt het systeem bijzonder aantrekkelijk voor zorginstellingen die hun ruimtes willen opfrissen zonder de vloer volledig te vervangen.”
Inmiddels heeft Bona een certificaat gekregen van Green Deal voor de categorie Zorg, als erkend duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor alkalisch strippen en polymeren. Toch moet de bekendheid van het Bona Resilient System binnen de zorgsector volgens Booster nog groeien. “Facilitaire managers in de zorgsector zijn vaak niet op de hoogte van de nieuwe mogelijkheden. Dat willen wij graag veranderen! We willen hen laten weten dat de voordelen van ons systeem de moeite waard zijn. De vloer ziet er niet alleen beter uit en blijft langer mooi, maar de onderhoudsfrequentie wordt ook aanzienlijk verminderd, van drie keer per jaar naar eens in de vijf tot zeven jaar.”
Het Bona Resilient System maakt het mogelijk om de vloer te renoveren met nieuwe kleuren en decoratieve elementen, zonder de vloer volledig te vervangen. Dit maakt het systeem een aantrekkelijke optie voor zorginstellingen die hun ruimtes willen moderniseren. “We hebben een hele aparte kleurenlijn ontwikkeld in samenwerking met een Duitse kleurspecialist”, deelt Booster. “Denk aan natuurtinten en aardetinten die rustgevend werken, wat vooral belangrijk is in zorginstellingen en scholen. Deze kleuren leveren een bijdrage aan het herstel of welzijn van de gebruikers.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Bona Benelux BV.