Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
‘Wij ontwerpen voor de leefomgeving van de mens’
De nieuwe entreehal van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem is een echte blikvanger. (Beeld: Lucas van der Wee)

‘Wij ontwerpen voor de leefomgeving van de mens’

Voor elk probleem een architectonische oplossing

Gortemaker Algra Feenstra, met vestigingen in Rotterdam en Brussel, is een architectenbureau dat voor praktisch elk complex probleem een gepaste en innovatieve oplossing ontwikkelt. “Dit doen we door wetenschappelijk onderzoek te doen naast onze concrete projectopdrachten. We doen waar wij goed in zijn: ontwerpen voor de leefomgeving van de mens”, zegt architect Femke Feenstra.

Voor Gortemaker Algra Feenstra staan samenwerkingen centraal. Zowel met opdrachtgevers als met andere bureaus. “Wij werken niet alleen vóór, maar ook met opdrachtgevers”, vertelt Feenstra. “Ook betrekken wij de gebruikers van een gebouw bij het ontwerpproces: ‘users as designers’.”

Welkom in hout en licht

Eén van de beeldbepalende projecten in de zorgsector die Gortemaker Algra Feenstra onlangs opleverde, is de nieuwe entreehal van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Een duurzame entree, gemaakt van lokaal hout. “Deze duurzame en warme ontvangsthal biedt meer dan oriëntatie. Het verbindt bezoekers, patiënten en zorgverleners met de omgeving en ondersteunt een positieve zorgbeleving door het samenspel van daglicht, natuurlijke materialen en ruimte”, aldus de architect. “Het ontwerp is een krachtig voorbeeld van hoe architectuur kan bijdragen aan een mensgerichte en milieuvriendelijke zorgomgeving.” 

Lariksen bepalen nieuw gezicht

Zoals gezegd: lokaal hout speelt de hoofdrol binnen het ontwerp van de nieuwe entree. De 45 lariksen die speciaal zijn geselecteerd uit de bossen van Staatsbosbeheer rondom Arnhem bepalen het nieuwe gezicht van het Rijnstate Ziekenhuis. “In deze bossen wordt minder hout geoogst dan er groeit, waardoor het bosareaal ieder jaar toeneemt”, verduidelijkt Feenstra. “Deze lariksen zijn verwerkt in de iconische Y-vormige kolommen van de hal. Met deze kolommen loopt als het ware de bosrijke omgeving van Rijnstate letterlijk en figuurlijk door in het ziekenhuis.”

Duurzaam zorglandschap

De nieuwe entreehal en het voorterrein onderstrepen de visie van Rijnstate als een zorgorganisatie die vooruit kijkt. Net zoals in de eerder door G.A.F. ontworpen nieuwe vestiging in Elst, die voor zestig procent zelfvoorzienend is en als een van de eerste ziekenhuizen in Europa energie uit waterstof haalt, zet Rijnstate met deze entree een belangrijke stap richting een duurzamer zorglandschap. Bovendien zet zij een stap naar verdere vernieuwing van de zorgbeleving. “Met dit ontwerp is kwaliteit en duurzaamheid verwezenlijkt die voelbaar is voor iedereen die hier binnenkomt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten