Op 1 oktober leverde de bouwcombinatie MedicomZes | Kuijpers het Research & Diagnostiek Centrum ADORE op. In 2,5 jaar tijd verrees bij locatie VUmc van Amsterdam UMC aan de Van der Boechorststraat in Amsterdam een gloednieuw onderzoeksgebouw. Het prachtige resultaat van een soepel lopend samenspel tussen bouwer en opdrachtgever.
Het Research & Diagnostiek Centrum ADORE is een revolutionair initiatief van Amsterdam UMC. De beste kankeronderzoekers en neurowetenschappers uit binnen- en buitenland werken in dit onderzoekscentrum samen om de belangrijkste vraagstukken binnen kanker en hersenziekten te ontcijferen. Het doel is om eerder diagnoses te stellen, betere en effectievere behandelingen op maat te ontwikkelen en de kans op het krijgen van kanker en hersenziekten te verkleinen.
MedicomZes is geen onbekende van Amsterdam UMC. Net als MedicomZes is ook Kuijpers doorlopend actief in tal van ziekenhuizen in een 24/7 operationele omgeving. De kracht van MedicomZes en Kuijpers is dat ze zowel kleinschalige projecten realiseren in beheer- en onderhoudsomgevingen als grootschalige, complexe (nieuwbouw)projecten. Daarnaast beschikken MedicomZes en Kuijpers over een team dat zich richt op specifieke vraagstukken zoals ontwerpuitwerking, constructie, verduurzaming en logistieke uitdagingen.
De zes lagen tellende nieuwbouw is op het dak van een bestaande en gedeeltelijk in gebruik zijnde kelder gerealiseerd. De bouwtoegang lag aan een belangrijke logistieke route van locatie VUmc met daarin de toegang naar de kelder. Deze kelder bevat, naast technische ruimtes, ook een faciliteit voor de productie van medische isotopen. Tijdens de bouw moest de toegang hiernaartoe operationeel blijven voor verkeer. Door het plaatsen van een crashdeck is de veiligheid van de toegang tot de kelder gewaarborgd. Andere logistieke uitdagingen waren de ‘postzegel’-grote bouwplaats, dat de toegang tot de productiefaciliteit in de bouwveiligheidszone lag en de toegang tot het Amsterdam UMC Imaging Center die door de bouw liep.
De nieuwbouw is met een indrukwekkend glazen atrium, ontworpen door Studio Hartzema, verbonden met het Amsterdam UMC Imaging Center, waarvoor een tijdelijke aanlooproute en entree gecreëerd werden. Met de uitgebreide site-kennis van een lokaal renovatie-, service- en onderhoudsteam van MedicomZes werden de werkzaamheden ter voorbereiding van de aansluiting van de nieuwbouw op het bestaande Amsterdam UMC Imaging Center uitgevoerd.
Het door Atelier Pro ontworpen gebouw is voorzien van de meest geavanceerde apparatuur, een laboratorium (ML-I en ML-II), een cleanroom en kantoor- en ontmoetingsruimten. De centrale ontmoetingsruimte op de tweede verdieping vormt het hart van het Research & Diagnostiek Centrum ADORE. Van daaruit zijn kantoren, de laboratoria en een congreszaal op de andere verdiepingen te bereiken. Een open, karakteristieke wenteltrap verbindt de bovengelegen verdiepingen met elkaar. Het atrium biedt de gebruikers veel zitgelegenheden, kunst en groen op een prachtige vloer die is opgebouwd uit verschillende tegelmozaïeken.
Als de gebruikers een ruimte willen wijzigen, kan dit zonder ingrijpende verbouwing of verlies van materialen. Er hoeven bij nieuwe inzichten geen aanpassingen gedaan te worden aan de plafonds, vloeren, verlichting, ventilatie en andere (lab)voorzieningen. De binnenwanden zijn relatief eenvoudig te verplaatsen, de voorzieningen blijven overal beschikbaar en de laboratoriuminrichting is gemakkelijk verplaatsbaar en herbruikbaar.
Het Research & Diagnostiek Centrum ADORE is het eerste gebouw van Amsterdam UMC dat beschikt over een warmte- en koudeopslagsysteem (WKO). Met dit systeem, dat energie opslaat in de bodem, wordt het gebouw op een duurzame wijze verwarmd en gekoeld. Het gebouw kan volledig zonder aardgas en voldoet daarmee aan een eis voor nieuwbouw aan de Zuidas in Amsterdam. Het dak is niet alleen volledig benut voor zonnepanelen, maar wordt tevens gebruikt als waterbuffer. Hier wordt overvloedig regenwater opgevangen en geleidelijk afgevoerd naar het riool, waardoor de riolen niet overstromen. De glaspanelen in de vliesgevel zijn voorzien van low carbon glas dat is geproduceerd met een fors lagere CO2-footprint. Mede dankzij deze maatregelen is dit gebouw 25 procent duurzamer dan de eisen die gesteld worden aan een bijna energieneutraal gebouw (BENG-norm).
De bouwcombinatie MedicomZes | Kuijpers was verantwoordelijk voor de coördinatie, engineering en uitvoering van de complete nieuwbouw. Met name de afbouwfase was zeer complex vanwege de grote hoeveelheid installaties en de integratie van directieleveringen binnen de uitvoeringstermijn van de totaalbouw.
Bij de feestelijke oplevering, exact op de afgesproken datum, kregen MedicomZes en Kuijpers van de opdrachtgever te horen dat ze uitermate prettig met hen had samengewerkt. “Ik ben ontzettend trots dat we dit met z’n allen gefikst hebben”, aldus Corien Huiskamp, operationeel directeur van de dienst Huisvesting, Vastgoed en Techniek van Amsterdam UMC. “In amper 2,5 jaar tijd hebben we iets fantastisch neergezet. Een prachtig en uniek gebouw, waar we met elkaar mooie dingen gaan ontwikkelen.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Medicomzes.