Ontwikkelende bouwer Van Wijnen richt zich met haar nieuwbouw- en renovatietrajecten op de specifieke behoeften van de zorgsector, met zowel oog voor de praktische uitvoering als strategische behoeften van zorgorganisaties. Van Wijnen investeert in onderzoek, om mee te kunnen bewegen met de opdrachtgever, zoals bij het uitgebreide renovatietraject van OLVG Amsterdam.
Van Wijnen heeft een uitgebreide survey laten uitvoeren onder 73 bestuurders en 129 medewerkers in de care en cure, waarin de rol van huisvesting en vastgoed beter in beeld wordt gebracht. Het tekort aan goed gekwalificeerd personeel, de kostenbeheersing, de toenemende complexiteit in de zorgverlening, de staat van huisvesting en de digitalisering worden in de sectorbrede survey als belangrijkste aandachtspunten genoemd. Ook zorgmedewerkers als verpleegkundigen, teamleiders en medisch specialisten werden naar hun bevindingen gevraagd. Zij het in een andere volgorde, worden door deze beroepsgroepen dezelfde ontwikkelingen en uitdagingen aangestipt, met het personeelstekort als grootste gedeelde zorg. Vanuit het werkveld komen aanvullende aandachtspunten naar voren als de beperkte beschikbaarheid van bedden en zorgplaatsen.
Voor een efficiënte zorgverlening dient zorgvastgoed zo goed mogelijk te worden benut – liefst uitgerust met comfortabele zorgruimten, voldoende privacy en technologie zoals domotica. Van Wijnen speelt in op deze eisen met (her)ontwikkelingsprojecten die bijdragen aan een betere logistiek en werkprocessen. Het bedrijf neemt een adviserende rol in, die meebeweegt met de veranderende eisen van zorginstellingen.
Een mooi voorbeeld is het renovatietraject van het OLVG. Als grootste ziekenhuis van Amsterdam vervult OLVG een sleutelrol in de regio, waarbij meer en meer wordt samengewerkt met andere zorgverleners. Reden om het vastgoed van de twee hoofdlocaties de komende 15 jaar compleet te renoveren en voor een belangrijk deel te vervangen door nieuwbouw, terwijl ‘de winkel open blijft’. De bestaande ziekenhuisterreinen van het OLVG zijn al nagenoeg volgebouwd. Het ziekenhuis moet eerst ruimte maken. Daartoe realiseert Van Wijnen in bouwteamverband een nieuw labgebouw op de locatie West van 8.000 vierkante meter en 8 verdiepingen, op de hoek van de Jan van Galenstraat en A10. Een duurzaam gebouw dat 400 medewerkers gaat huisvesten. Als de laboratoria hier vanaf juni 2025 intrekken, kan ‘geschoven’ worden met andere afdelingen van het ziekenhuis.
Directeur Michiel Terpstra van Van Wijnen Lelystad werkt nauw samen met het OLVG en kent de specifieke behoeften van het ziekenhuisbedrijf, onder meer ervaren tijdens de recente vernieuwbouw van het OK-complex OLVG-Oost. “Als er bijvoorbeeld onverwacht een slechtnieuwsgesprek is in de spreekkamers en een arts vraagt of je even kunt stoppen met de geplande werkzaamheden, dan doe je dat gewoon”, vertelt hij. Juist hierom zet Van Wijnen zo veel mogelijk dezelfde mensen in op dezelfde locatie. “Zij weten precies hoe het eraan toegaat in het ziekenhuis. Ze kennen het gebouw en de mensen, het boorregime en de spelregels voor geluidsoverlast. Zo kunnen ze flexibel inspelen op onverwachte situaties.”
Aanpassen van de planning hoort erbij – ook voor de bouwers en zowel op de werkvloer als in de strategische samenwerking met de opdrachtgever. Een belangrijk aspect immers is de lange looptijd van nieuwbouw- en renovatietrajecten in de zorg. Terpstra: “Dit plan loopt 15 jaar, we willen graag meedoen met de voor ons relevante onderdelen, daar waar onze kracht ligt. Dat de zorgverlener ongestoord de beste zorg kan blijven leveren, beschouwen we ook als ónze verantwoordelijkheid.”