Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Zelf groen Biogas opwekken: een goed verhaal
Robert Sakkers (l) en René Schers (r).

Zelf groen Biogas opwekken: een goed verhaal

Reststromen worden energie

Van reststromen duurzame energie maken, die meteen kan worden ingezet in een zorginstelling. Het lijkt een utopie, maar dit is precies wat de BioTransformers van Circ Energy doen. Door middel van enzymen worden voedselresten omgezet in bruikbaar BioGas en waardevol BioWater. René Schers is één van de founders van het bedrijf, dat drie jaar geleden is gestart. “Het principe van biovergisten was al bekend, maar nu is het ook mogelijk om dit lokaal en efficiënt in te zetten”, vertelt hij. “Wij hebben een unieke machine ontwikkeld, die gebruikt kan worden op alle plekken waar voedselresten zijn en energiebehoefte is. Onze BioTransformers zijn dus bij uitstek geschikt voor het gebruik in zorginstellingen.” Inmiddels is Circ Energy geen start-up meer, maar een professioneel bedrijf dat al op tientallen locaties BioTransformers heeft staan.

Circ Bord Koe Vergister 250x100cm DEF
De werking van de BioTransformer in beeld gebracht.

Van voedselresten naar energie

Het principe van de BioTransformer is eenvoudig. Voedselresten worden in de machine omgezet in BioGas en BioWater. “Alles wat een mens kan eten, kan erin. Ons principe gebruikt enzymen om voedselresten te vergisten, zodat BioWater (plantenvoeding) en BioGas ontstaan. Dit groene alternatief voor aardgas is direct te gebruiken voor centrale verwarming, warm tapwater, kookinstallaties of bijvoorbeeld voor het verwarmen van een zwembad.” Het principe van vergisting is niet nieuw, maar een vergister die lokaal en op kleine schaal inzetbaar is, was nog niet beschikbaar in de zorg. Met de ontwikkeling van de Circ BioTransformer is daar verandering in gekomen. Schers: “Daarnaast optimaliseren wij het proces door het gebruik van slimme softwaresystemen. Onze geavanceerde app maakt het mogelijk om te zien hoeveel BioGas en BioWater de BioTransformer opwekt en hoeveel CO2 dit bespaart.” De BioTransformers van Circ Energy zijn modulair gebouwd en kunnen dus aangepast worden aan de gebruiker. “We maken machines variërend van een verwerkingscapaciteit van 30 tot 600 kilo aan GFE. Wij analyseren voor een potentiële klant altijd welke model het meest geschikt is.”

Circ BioTransformer Koperhorst
De BT50 BioTransformer bij De Koperhorst in Amersfoort.

Verduurzamen en besparen

Volgens Schers is de BioTransformer om verschillende redenen interessant voor zorginstellingen. “Over het algemeen is de gezondheidszorg een grootverbruiker van energie, water en voedsel. Vijf procent van de CO2-uitstoot in Nederland wordt veroorzaakt door de zorgsector. Gelukkig willen zorginstellingen zelf absoluut verduurzamen, ook voor hun bewoners. Het is immers ook gewoon een goed verhaal dat reststromen gebruikt worden om energie op te wekken. Uit één kilo GFE haal je ongeveer 0,4 m3 biogas. En dat is veel! Zo ben je minder afhankelijk van aardgas en de capaciteit van de netbeheerder, bijvoorbeeld op piekmomenten. Er zijn ook minder vervoersbewegingen nodig om afval op te halen, zodat meer rust rond de locatie ontstaat.” 

De aanschaf van een BioTransformer is volgens Schers ook financieel een goede keuze. “De terugverdientijd is altijd onder de vijf jaar (voor grote machines tegen de twee jaar). Er zijn verschillende subsidies die de aanschaf minder kostbaar maken, maar ook leasen is mogelijk. En mocht je organisatie aardgasloos zijn, dan kun je het biogas ook omzetten naar elektriciteit.” 

BT50 Koperhorst Vulsysteem
GFE kan eenvoudig in de BioTransformer worden gegooid.

Verspilling verminderen

Eén van de zorginstellingen die een BioTransformer gebruikt is Woonzorgcentrum De Koperhorst in Amersfoort. Het idee voor de aankoop van een BioTransformer kwam van facility manager Robert Sakkers. “Wij bieden onze bewoners zoveel mogelijk keuzevrijheid om te eten wat zij willen, op het moment dat zij wensen”, vertelt hij. “Toch produceert De Koperhorst nog steeds ongeveer 40 kilo ongebruikt voedsel per dag. Daarom hebben onze BioTransformer gekocht. De BioTransformer beschikt over slimme software met beeldherkenning, die de spoeling registreert. Zo weten we welke etenswaren het meest weggegooid worden. Met behulp van deze gegevens kan de keuken de verspilling nog sterker verminderen, door beter in te kopen. Zo voorkomen we elk jaar vele duizenden kilo’s afval.”

De Koperhorst maakte gebruik van de subsidie van het Toekomstfonds voor Duurzame Ontwikkeling voor het kopen van de BioTransformer. Het gegenereerde BioGas wordt direct gebruikt door het te vermengen in bestaande ketels en vervangt een deel van het aardgasverbruik. Het vruchtbare BioWater gebruikt De Koperhorst voor de groenvoorziening. Mede dankzij deze maatregelen is de zorginstelling sinds januari 2021 houder van het bronzen certificaat Milieuthermometer Zorg.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten