“Een OK kan alleen goed functioneren als het hele OK-centrum klopt”, zegt Janet Vissinga van OKCN. Het Groene Hart Ziekenhuis heeft van 2010 tot 2013 en onder begeleiding van OKCN haar prachtige operatiecentrum ontwikkeld, dus een analyse voor een logische inpassing van een hypermoderne hybride OK was zo gemaakt.
“We hebben gericht ingezoomd op de patiëntenlogistiek, het gebruik van dedicated interventie- en vaatchirurgisch materiaal, de stralingsveiligheid en de implementatie van geavanceerde röntgenapparatuur”, vertelt Vissinga. “Hierna konden we vrij snel vaststellen hoe de aansluiting op het bestaande operatiecentrum moest worden vormgegeven om te voldoen aan de juiste hygiënische zonering. Binnen de kaders die gesteld waren, hebben we onze ideeën uitgebreid besproken en tot in de puntjes uitgediept met de vaatchirurgen, interventieradiologen, klinisch fysici, infectiepreventie en OK-medewerkers. De ontwerpuitgangspunten hebben we helder weten te vertalen naar de architect en installatieadviseur, waardoor we een zeldzaam mooi en kort ontwerpproces hebben kunnen doorlopen.”
“De realisatiefase is identiek verlopen, met een goed bouwteam en maximale betrokkenheid van de werkvloer. Met recht kan hier gesproken worden van een project waarin de gebruiker centraal staat”, vertelt Vissinga, die het belang van betrokkenheid bij dergelijke bouwplannen in een vroeg stadium benadrukt. Ze noemt het ook wel moment -1. “Dat betekent dat een ziekenhuis een high care afdeling wil gaan (ver)bouwen, maar nog geen beeld heeft van de primaire processen in relatie tot de noodzakelijke ruimtebehoefte en zonering. In dat stadium kun je naar een optimale situatie toe werken waarbij onnodige faalkosten voorkomen kunnen worden. Wat we vaak zien, is dat afdelingen zijn verzand in hun huidige werkwijze en onvoldoende scherp hebben hoe je vierkante meters efficiënter kunt benutten door je werkprocessen slimmer te organiseren. Binnen het Groene Hart Ziekenhuis hebben we in onze jarenlange samenwerking uitstekend de brug weten te slaan van de zorg naar de bouw en vice versa. En ja, hierbij is samenwerken inderdaad het sleutelwoord!”