Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Een hoogwaardig woonzorggebouw met positief effect

Een hoogwaardig woonzorggebouw met positief effect

Aan de Tump is een prachtige, nieuwe woonlocatie gerealiseerd op het terrein van Daelzicht in Heel. De locatie heeft een eigen dagbestedingsruimte en biedt met 19 appartementen een thuis aan ouderen met een verstandelijke beperking en een intensieve zorgvraag. Deze woonzorglocatie, ontwikkeld door Daelzicht en ingericht door Exsta, is niet alleen ontworpen om aan de fysieke zorgbehoeften te voldoen, maar ook om een omgeving te bieden die de mentale en sociale gezondheid van de bewoners bevordert.

Het woonzorggebouw is een mooi voorbeeld van hoe architectuur en interieurontwerp kunnen bijdragen aan het welzijn en de kwaliteit van leven van bewoners met specifieke zorgbehoeften. (Beeld: Merijn Geurts)

HUISELIJKE EN HERKENBARE OMGEVING

De gebouwen zijn zodanig ontworpen dat ze een huiselijke sfeer uitstralen. Dit wordt bereikt door de studio’s op te delen in kleine groepen met elk een eigen woonkamer en keuken. Deze kleinschalige opzet draagt bij aan een gevoel van geborgenheid en zorgt ervoor dat de bewoners zich thuis voelen. In elke woonkamer is een zorgvuldige balans gezocht tussen eigentijdse en herkenbare kleuren, materialen en accessoires. Het gebruik van verschillende thema’s en contrasterende kleuren helpt om de ruimtes herkenbaar en overzichtelijk te maken, wat belangrijk is voor bewoners met dementie.

Exsta 65 kopie
De ruime woonkamers zijn ingericht met gezellige zithoeken die uitnodigen tot sociaal contact. Tegelijkertijd is er voldoende gelegenheid voor bewoners om zich even terug te trekken als ze behoefte hebben aan privacy.

SOCIALE INTERACTIE EN PRIVACY

De ruime woonkamers zijn ingericht met gezellige zithoeken die uitnodigen tot sociaal contact. Tegelijkertijd is er voldoende gelegenheid voor bewoners om zich even terug te trekken als ze behoefte hebben aan privacy. Deze balans zorgt ervoor dat de woonruimtes levendig en comfortabel aanvoelen, en dat bewoners zich op hun gemak voelen in hun omgeving.

ZINTUIGELIJKE BELEVING

Naast visuele elementen speelt ook geur een belangrijke rol in het welzijn van de bewoners. Door het toevoegen van geurbeleving, met geuren die vertrouwd en herkenbaar zijn voor de bewoners, wordt een veilige en aangename sfeer gecreëerd. Dit kan helpen om onrust en angst te verminderen, wat zorgt voor een algeheel gevoel van welzijn.

INTEGRALE BENADERING

De gezamenlijke ruimtes zoals de dagbestedingsruimtes en de centrale keuken en woonkamer in het midden van het gebouw zorgen voor een integrale werkomgeving voor het personeel en bevorderen de interactie tussen de bewoners. Deze benadering ondersteunt niet alleen de zorgbehoeften van de bewoners, maar bevordert ook hun mentale en sociale welzijn. 

Door deze benadering is een hoogwaardig woonzorggebouw ontstaan met positieve impact, waarbij in een holistisch ontworpen omgeving architectuur, interieur, zorg en gemeenschapszin samenkomen. De omgeving biedt een veilige, comfortabele en stimulerende leefomgeving voor bewoners, ondersteunt het zorgpersoneel én draagt bij aan een inclusieve samenleving.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten