Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Nederland en België
De Slinge wordt voor heel de buurt
De Slinge wordt een restaurant met wijkfunctie, met aan elke zijde een vleugel voor zorgappartementen.

De Slinge wordt voor heel de buurt

Zorgappartementen in combinatie met wijkfunctie

In Assen verrijst een nieuw zorggebouw voor de cliënten van Interzorg De Slingeborgh en Anholt, dat ook een belangrijke buurtfunctie krijgt. De 176 appartementen van De Slinge worden in twee fases gebouwd, waarvan de eerste al opgeleverd is. Tussen de twee gebouwen komen de entree, een grote zaal en een restaurant, die ook open is voor alle buurtbewoners.

Op de locatie stond een zorggebouw dat niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd. De cliënten van De Slingeborgh zijn al verhuisd naar hun nieuwe woningen. Als de tweede fase klaar is, worden ook de mensen van Anholt er gehuisvest voor langdurige zorg. Het middengedeelte wordt gelijktijdig opgeleverd en gaat letterlijk een spilfunctie bekleden binnen de wijk, vertelt Elly van der Woude, directeur INNService bij Interzorg Noord Nederland. “Het wordt een ontmoetingsplek die door alle partijen in de buurt gebruikt wordt: inwoners van de wijk, welzijnswerk en de buurtvereniging. Van daaruit hebben we gekeken naar de gebouwbehoefte. Mensen uit de wijk kunnen er binnenlopen als ze vragen hebben, ze kunnen er een gezonde maaltijd nuttigen tegen een nette prijs en ze kunnen zelfs hun was laten doen als ze dat willen. Er wordt op alle fronten samengewerkt. Het wordt het huis van de buurt.” Vanuit het restaurant kom je in de besloten binnentuin die ook open is voor buurtbewoners.

Nieuwste technologie

Interzorg ontwikkelde de nieuwbouw in samenwerking met projectontwikkelaar Renward. Hoofdaannemer is Bouwgroep Dijkstra Draisma. Het nieuwe gebouw bestaat uit twee vleugels van vier verdiepingen. Per verdieping zijn er 22 appartementen en twee huiskamers. Daar wordt de nieuwste zorgtechnologie ingezet, vertelt Van der Woude. “We hebben geen gesloten deuren, cliënten kunnen vrij bewegen. Eventueel gaat er dan een signaal af bij de medewerkers als ze naar buiten lopen. De eerste cliënten wonen er nu een aantal weken en zij zijn over het algemeen heel blij met wat ze hebben. De nieuwe technieken zorgen ervoor dat medewerkers zich vooral bezig kunnen houden met de zorg en met wat belangrijk is.”

plafondtilsystemen
Guldmann

Plafondtilliften verlagen fysieke belasting
Wanneer je cliënten efficiënt van het bed naar de rolstoel verplaatst, blijft er tijd over voor andere zaken. Bovendien vermindert het de fysieke belasting van het zorgpersoneel. Dit is de reden dat De Slinge koos voor een plafondtilsysteem van Guldmann.

Met de tilliften van Guldmann wordt het comfort van zowel het personeel als de cliënten verhoogd. Het is een volledige oplossing die voldoet aan de vereisten voor tillen, verplaatsen en bewegen in alle ruimtes van een zorginstelling. Bij De Slinge komen 176 XY-systemen, waarvan de eerste 88 al zijn gemonteerd. Deze worden tevens ingezet bij ondersteunende handelingen, zoals benen tillen en draaien in bed. “Er zijn 44 tilcassettes gemonteerd, zodat er nooit meer gezocht hoeft te worden naar een mobiele tillift”, zegt Mark Hogeboom, sales- en marketingmanager bij Guldmann.

Geven van trainingen
Naast het adviseren, leveren en monteren van de tilliftsystemen, geeft Guldmann ook trainingen en instructies aan de gebruikers binnen De Slinge. Daarbij kijken de medewerkers desgewenst zelfs mee tijdens de dagelijkse zorg, om te laten zien hoe je een tillift zo goed mogelijk gebruikt. “Op deze manier kunnen we het zorgpersoneel zoveel mogelijk fysiek ontlasten. Het scheelt ook tijd, waardoor er meer tijd overblijft voor andere zorgactiviteiten”, aldus Hogeboom.

Ervaring en kwaliteit

Om aan de eisen van deze tijd te voldoen, moest het gebouw natuurlijk ook duurzaam worden. Mede dankzij de WKO-installatie, warmtepompen en zonnepanelen op het dak scoort het gebouw een BEN energielabel A++++. “Dit was een belangrijke eis vanuit Interzorg”, vertelt Sander te Hoonte, directeur bij Renward. “We hebben een bouwteam samengesteld met veel ervaring. Bedrijven die werken vanuit kwaliteit. Door aan de voorkant tijd en energie te investeren in het proces, gaat het bouwen soepel. Binnen een jaar is fase 1 opgeleverd.” Dat was in februari 2025. In het najaar van 2026 moet het tweede deel klaar zijn. Om dat te halen, is Bouwgroep Dijkstra Draisma momenteel hard bezig met de sloop van het oude gebouw. Projectleider Helmer Westra: “Het oude gebouw staat vrij dicht op de nieuwbouw, dus de sloop moet voorzichtig gebeuren. De bestaande kelder moet intact blijven, want daar zitten alle installaties in weggewerkt. Daarnaast bouwen we middenin een woonwijk en naast ons bouwt een collega-aannemer een appartementencomplex. De logistiek moeten we dus goed plannen. Interzorg is nauw betrokken bij de buurt en heeft dat heel goed aangepakt. De contacten en samenwerkingen verlopen heel voorspoedig.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten