Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Nederland en België
Rode Kruis Ziekenhuis is klaar voor de toekomst met eerste fase uitbreiding
Medexs heeft de nieuwbouw binnen het tijdsbestek uitgevoerd.

Rode Kruis Ziekenhuis is klaar voor de toekomst met eerste fase uitbreiding

In november 2024 is de nieuwe hotfloor van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk in gebruik genomen. De hotfloor is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen ziekenhuis én bouwpartijen. Afstemming van de bestaande infrastructuur met de nieuwbouw was van doorslaggevend belang. “Zowel voor het continubedrijf van het bestaande ziekenhuis als voor de toekomstbestendige zorgprocessen”, vertellen zorgmanager Judith Ferwerda, bouwdirecteur Willem-Jan Hanegraaf en directeur Jos Lans van hoofdaannemer Medexs.

De nieuwbouw van het RKZ is gesitueerd aan de voorzijde van het bestaande gebouw uit de jaren ’70, met een nieuwe, gebouwhoge entreepui aan de Vondellaan. Het nieuwe bouwdeel voorziet in een hotfloor en vormt het hart van het gefaseerd te vernieuwen ziekenhuis, met onder meer de Spoedeisende Hulp, een Spoedplein met ambulance-ingang, een huisartsenpost, een OK-centrum met verkoeverruimte en complete radiologie- en acute opnameafdelingen. De gerealiseerde ziekenhuisentree is de schakel tussen de nieuwe afdelingen en bestaande entreehal. Er is veel aandacht besteed aan de healing environment, door middel van daglichttoetreding en een lichte, rustgevende inrichting met gespreide wachtruimten en een binnentuin. De nieuwe hotfloor is tussen november en kerst 2024 in gebruik genomen en volledig verbonden met het bestaande ziekenhuis.

BO100037 kopie
Ingebruikname van het Operatiecentrum.

Nieuwe concepten

Ferwerda is als zorgmanager verantwoordelijk voor de nieuwe afdelingen en was één van de vertegenwoordigers van het RKZ in het projectteam. “Veel aandacht is besteed aan de logistiek en goede aansluitingen”, vertelt zij trots tijdens een rondleiding. Dan gaat het in de eerste plaats om de zorgprocessen. “De uitbreiding van het ziekenhuis heeft niet alleen een technisch kader – zoals de noodzakelijke upgrade van installaties en grotere operatiekamers. Het gebouw is ook geschikt gemaakt voor toekomstbestendige zorg, met als belangrijke verandering de samenwerking met andere partijen echt ín het ziekenhuis. We hebben onder meer een nieuw concept geïntroduceerd, in samenwerking met de bestaande huisartsenpost en onze SEH, dat SEMD heet: Spoedeisende Medische Dienst. Op de SEH is ruimte gemaakt voor de Hartbewaking en CCU (Critical Care Unit).”

RGF 2258 kopie
Leidingwerk voor een duurzaam gebouwbeheer.

Inpandige ambulancehal

Het nieuwe gebouw heeft een vloeroppervlak van circa 5.000 vierkante meter, verdeeld over meerdere bouwlagen. In de nieuwbouw zijn op de begane grond de Spoedeisende Hulpafdeling, de SEMD en een inpandige ambulancehal met plaats voor drie ambulances gerealiseerd. Daarboven is de complete afdeling Radiologie gesitueerd, met onder meer MRI- en CT-scanners, alsmede een Acute Opname Afdeling.

Op de bovenste verdieping van de nieuwbouw bevindt zich het Operatiecentrum, voorzien van zes operatiekamers, opdek-ruimten en een verkoeverruimte. In de toekomst kan één van de operatiekamers eveneens als hybride operatiekamer worden ingericht. Alle OK’s zijn geschikt voor toepassing van beeldvormende technieken.

20230919 felicitaties bij doorbraak nieuw oud kopie
Jos Lans (links) viert de aansluiting met het bestaande ziekenhuis.

Communicatie

Communicatie met de gebruikers en omwonenden was essentieel tijdens het bouwproces, dat in februari 2023 van start ging. “We bouwden op het parkeerterrein bij de oude entree; die was niet langer toegankelijk tijdens de uitvoering. Bovendien is de directe omgeving dicht bebouwd”, vertelt Lans. Een belangrijke rol in de sturing en coördinatie speelde Hanegraaf, zowel in de afstemming van exploitatie en bouw en het verhuizen van afdelingen als in de communicatie met de omgeving. “Dat heeft Willem-Jan, die onze link was met het ziekenhuis, heel goed opgepakt”, zegt Lans. “We hebben iedere woensdag op de bouw mensen rondgeleid om de voortgang te laten zien. Dat werkte uitstekend.”

Duurzaam, effectief en efficiënt

Hanegraaf: “Uitgangspunt was om de nieuwbouw zo duurzaam mogelijk te maken. Hier bestond een groot verschil tussen de gasgestookte opwekking van de bestaande bouw, ondersteund door koelmachines, en de WKO, ondersteund met warmtepompen voor de fase na ingebruikname.” Eerst diende de technische infrastructuur van de bestaande bouw geschikt te worden gemaakt voor de nieuwbouw. “Gedurende het hele proces bleef het ziekenhuis volledig in gebruik. Medexs heeft een budget en een logistiek en tijdsplan voorgelegd voor de uitvoering en dat is volgens contract gehaald. Ook de aansluiting van het nieuwe op het bestaande ziekenhuis heeft plaatsgevonden terwijl de zorg door bleef draaien. Een hele prestatie.” Ferwerda: “Natuurlijk zijn er aanpassingen nodig geweest tijdens het proces. Dat werd dan, in de driehoek met Willem-Jan en de aannemer, geregeld. We zijn ook bij andere ziekenhuizen gaan kijken en de korte lijnen hebben goed gefunctioneerd binnen een effectief en efficiënt georganiseerd proces.”

Bouw 1 2024 kopie
Sturing en coördinatie tijdens het bouwproces.

Intensieve samenwerking

Lans: “Om de uitvoering in 1,5 à 2 jaar tijd mogelijk te maken, moet je intensief samenwerken, ook met toeleveranciers en onderaannemers. Er zijn hoogwaardige technieken toegepast en je hebt elkaar allemaal nodig in het proces. Wij kunnen onze keuzes voor energiereductie, zoals in de OK’s, wetenschappelijk onderbouwen.” Hanegraaf: “Het welslagen van zo’n project is echt geen vanzelfsprekendheid. Je moet met elkaar de vraag beantwoorden: ‘Hoe kun je in een combinatie van nieuwe en bestaande infrastructuur de continuïteit van het ziekenhuis garanderen, de nieuwe afdelingen in gebruik nemen en voorbereid zijn op toekomstige ontwikkelingen, terwijl het hele bestaande ziekenhuis doordraait? Daar is goede sturing en communicatie voor nodig. Tijdens het bouwproces hebben we de overlast geprobeerd te minimaliseren.”

Renovatie oudbouw

Ferwerda kan nog niet veel zeggen over de exacte invulling van de renovatie van de bestaande bouw (o.a. Brandwondencentrum, verpleegafdelingen en poliklinieken). Om de nog vast te leggen plannen mogelijk te maken, zullen verschillende functies in het ziekenhuis tijdelijk moeten worden verschoven. “We willen alle afdelingen verbeteren, maar het renovatietraject dient uiteraard anders te worden georganiseerd dan het nieuwbouwtraject.” De besluitvorming moet nog plaatsvinden. “Medewerkers zijn in ieder geval zeer tevreden over het nieuwbouwdeel, met veel meer daglicht en overzicht, een betere logistiek en dus betere zorgprocessen. De doelstellingen voor de nieuwbouw zijn gehaald.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten