Grijs aluminium met zwarte lakletters in lettertype Arial, schreefloos en gestileerde mannetjes en vrouwtjes in dezelfde lak: daaruit bestaat de bewegwijzering in veel gebouwen. Maar signalisatie en bewegwijzering kunnen veel meer zijn. Dat bewijst JLsigns (Hasselt) elke dag weer.
“Dit is een belangrijk aandachtspunt in de zorgsector en heel specifiek in woonzorgcentra, waar het scheppen van een huiselijke sfeer essentieel is”, legt designer Celine Biesmans uit. “Die sfeer kunnen we op verschillende manieren bereiken. Door te spelen met kleuren en lettertypes, door voort te bouwen op de huisstijl van de gebruiker of door te werken rond een bepaald thema. Zo stellen we nu een concept samen gebaseerd op afbeeldingen van de Expo ’58, heel herkenbaar voor de huidige generatie wzc-bewoners, terwijl het Atomium voor alle generaties een icoon blijft. Bij dergelijke projecten mijden we copy paste en slechts uitzonderlijk herhalen we een eigen concept. Bijna al onze ontwerpen zijn uniek.”
Ook de materiaalkeuze, zoals hout of etroniet, weegt door. “Niet alleen om de esthetische en gevoelswaarde. De materiaalkeuze kan ook uitstralen dat een organisatie oog heeft voor milieu en klimaat. Zo werken we naast het gebruikelijke aluminium ook met etroniet, een materiaal gemaakt van zagemeel uit afvalstromen van houtzagerijen en van ecogecertificeerd Europees hout.”
In de loop der jaren bouwde JLsigns veel praktische ervaring en een mooie erelijst op. “In het Heilig Hartziekenhuis in Lier gebruikten we de basiskleur van het logo van het ziekenhuis en watermerk-achtergronden van typische Lierse stadsgezichten. Kenmerkend voor wzc Huize Sint-Jozef in Berchem zijn de oversized kamerborden met per verdieping een thematisch watermerk en het kamernummer in braille.” Een ander mooi voorbeeld is wzc Huizeken van Nazareth in Antwerpen, waar het grafisch ontwerp van de bewegwijzering het doorgedreven gebruik van hout in het hele interieur verder accentueert.